Nightwish Endless Forms Most Beautiful Tour 2015

You can use Google Translator to read this blog in english:

 

04-04-15
Day 1

No niin, nyt se taas alkaa, ollaan valmiina tai ei ! Tällä kertaa viimeisen levyn (Joojoomiehet CD-master) poltto ei jäänyt ihan viime tippaan. Levy kun putkahti ulos koneesta, suoraan autolla asemalle ja jouduin odottamaan jopa 5 min ennen kuin  (hämmästyttävää kyllä, IC 58 oli ajassaan) juna saapui.

Tätä normaalia viime hetken hektistä tunnelmaa edelsi kuitenkin pitkät valmistelut, niin uusien taustanauhojen kuin äänijärjestelmän testauksineen ja ohjelmointeineen.  Ewolta tuli juuri viesti, että vajaa pari viikkoa sitten lähetetyt tavarat ovat saapuneet New Yorkiin ja ovat toimitettavissa haluttuna aikana.

Lento (onneksi suora) on siis huomenna sunnuntaina ja perille saavumme sunnuntaina iltapäivällä paikallista aikaa. Tarkoituksemme on pitää vielä kahden päivän harjoitussessio ns. rehearsal studiossa. Kyseessähän ei ole varsinaisesti mikään studio vaan tila jossa bändi voi treenata joko omilla tai tilanpitäjiltä vuokrattavalla kalustolla. Meidän tapauksessa kyse on myös siitä, että pystymme samalla tarkistamaan kaluston kunnon ja jos kuljetuksen aikana on jotain sattunut, niin on vielä pari päivää aikaa järjestää asioita.

Matka Seinäjoelta eteenpäin jatkui mr. Kai Hahdon seurassa leppoisasti ja pääsisäiskokkoja seuraten.

Hesa, taksilla hot. Helkaan ja unta palloon !

05-04-15
Day 2

Lento ja saapuminen JFK:lle New Yorkiin.

Tästähän se kuitenkin aina lähtee.

15-01

Oak Barreli käynnin jälkeen tuli mukava txt viesti: Haluaisiko joku ohjaamoon nousun aikana ?

TOTTAKAI !

Olin kyllä vähän ihmeissäni, kuinka tuo on mahdollista viimeaikaisten tapahtumien vuoksi. Joka tapauksessa pääsimme siis Peijun Tonin kanssa seuraamaan nousua. Olen päässyt kerran aikaisemmin Embraer 190 koneen ohjaamoon nousun ajaksi. Koneen kapteeni sanoi kuten myös tuo Embraerin kapteeni muutama vuosi sitten, että lasku olisi huomattavasti näyttävämpi seurata. Yhdysvalloissa vaan ei ole mahdollista, että ylimääräisiä henkilöitä on ohjaamossa laskeutumisen aikana. Kyllähän tämäkin oli mahtava kokemus (entiselle) lentopelkoiselle.

Perillä hotellilla iltapäivällä klo 17.

15-02

Siellähän se Iso Omena alkaa lähestymään

15-03

Ruokaa ja illemmalla itäsuomalaisten kanssa keilaamaan, kuinkas muuten.

Tänne olivat  löytäneet myös Antin ystävät, ASAP´s sanoittaja Agentti ja Monsteriser basisti Tommi.

Ajattelin, ettemme nyt kyllä aivan helposti löydä keilahallia keskeltä Manhattania, mutta tämä kansakunta rakastaa tuota jaloa urheilua, joten kyllähän se Rock´n Bowl löytyi myös Time Squaren vierestäkin.

15-04

06-04-15
Day 3

Madison Square Garden, New York Rangers vs. Columbia Blue Jackets

15-05

Vähäsen tylsä, lopputuloksen kannalta turha peli, mutta onpa sielläkin nyt sitten käyty.

07-04-15
Day 4

Treenit Smash Studios, NY

15-06

Päivä alkoi kamojen hoitamisella hotellia vastapäätä olevaan Smash Studion 18. kerroksessa sijaitsevaan tilaan.

New Yorkin kadulla se ei kuitenkaan ihan helppoa ole. Ihmetyttää kuitenkin kuinka rauhallisesti autoilijat suhtautuvat keskellä katua seisovaan kuorma-autoon.

15-07

08-04-15
Day 5

Treenit jatkuu

15-08

Pieni kävelylenkki treenien jälkeen ja sieltähän löytyi Sepän kahvila. En käynyt kysymässä oliko tämä niitä Liiton Seppiä !

15-09

Tulihan tuonne muitakin tuttuja. Aallon pariskunta oli lähtenyt (lemmen) lomalle ja niinhän tuota olikin pian AAA-ryhmä koossa.

(Aalto, Ahola ja Antti)

15-10

09-04-15
Day 6

Varsinainen kiertue alkaa ja tällaiselta se näyttää :

15-11 15-12

Vaikka keikkapaikkakaan ei ole kuin kolmen korttelin päässä hotellista, tulee bussi hakemaan meidät aamulla. Lähtö kun on heti vedon jälkeen, niin järkevämpää kirjautua hotellista ulos jo nyt.

15-13

Bussi näyttää suhteellisen isolta näin yhtäkkiä, mutta kun menin sisään, ihmettelin miksi tilat ovat ahtaan tuntuiset. Etuloungessa ei ole kuin yksi pöytä 2 hengelle ja kaksi sohvaa, joille sopii yhteensä 6 henkeä. Keskiosan täyttä 12 sänkyä, 3 päällekkäin. Molemmin puolin on 6 makuusijaa ja perällä ns. takalounge, jossa sohvatilaa 4 hengelle.

Kun käväisen takaosassa, niin huomaan syyn tilojen pienuuteen: Täällä on KAKSI vessaa ja suihku !?! Olisimme kyllä mieluummin ottaneet auton yhdellä vessalla ja ilman suihkua, jos oleskelutilaa olisi enemmän

Kiertueen eka keikka Hammerstein Ball Room New York

PA: L´Acoustics K2 toimi erinomaisesti vaikkakin tila oli akustiikaltaan lähes Alvar Aallon tasoa.

15-14

15-16

Myöntää täytyy, että pikkuisen oli perhosia vatsassa, kun intro pärähti käyntiin, mutta ei kai tuo nyt sitten hullummin mennyt ?!

15-17

 

Keikan jälkeen kamat kasaan ja kohti Philadelphiaa

10-04-15
Day 7

Electric Factory, Philly, PA, USA

15-18

Peruskeikka, josta ei jäänyt paljon mitään mieleen eli kaikki kai toimi kohtuullisesti ?

11-04-15
Day 8

The Palladium, Worcester, MA, USA

Täällä sitä ollaan käyty joka kerta Ameriikan kiertueilla.

Tarkemmin kun laskettiin, niin tämä on seitsemäs kerta. Mitenkäs sellaisen muistaa ? Yhtäkkiä välähti, että lämppäribändeistä tietenkin !

1.                   Lullacry
2.                   Paradise Lost
3.                   Sonic Syndicate
4.                   Sonata Arctica
5.                   Volbeat
6.                   Kamelot
7.                   Sabaton ja Delain

Kuvassa on Kummeli-tyyppisesti työkoneet jaettu. Meikäläisen on tietenkin tuo etummainen

15-19

12-04-15
Day 9

Day-off Quebec

Matka Worcesterista alkoi aamulla klo 06, rajan ylitys klo 12 ja perillä hotelli Hiltonissa klo 15. Facetime puhelu kotiin ja sitten kylpyyn, jossa kuluikin sopivasti taas vajaa kolme tuntia. Tämän päivän blogiteema voisikin olla pohjoisamerikkalainen kylpyhuonekulttuuri. Mistähän tämä purkamisen oikein aloittaisi ? No, vettä näillä tuntuu ainakin riittävän. Yhdellä pöntön vetäisyllä kuluu ainakin 20 litraa vettä.

Toinen omituisuus on suihkun hana.

15-20

Siinä kun on vain yksi säätö: väännä enemmän ja sitä kuumempaa vettä tulee, mutta aina samalla paineella. Oraksella olisi täällä markkinoita !?

Kolmas kummallisuus on ettei koko vessassa ole yhtään lattiakaivoa. Suihkusta kun väkisin räiskyy vettä yli, niin siinäpä se sitten lainehtii ja jotenkin täytyy yrittää pyyhkeellä sitä kuivata. Lattialämmitystä kun ei ole, niin pienenkin vesimäärän kuivuminen kestää päivän…

Neljäntenä on ns. Kylpyamme ongelma !

Jostain kumman syystä ammeissa on ylitäytön ehkäisevä putki, joka sinänsä on hyvä, mutta täytyykö sen olla niin alhaalla ettei vesi yllä millään peittämään edes jalkoja !?

No tähän olen kehittänyt niksipirkka keksinnön:

Tässä siis kuva ylivuotoputkesta

15-21

Tässä ongelman ratkaisun avain :

15-22

Muovipussin kun tunkee tukkimaan putken suun

15-23

Niin ammeen saa kätevästi täyteen:

15-24

Asian saisi tehtyä vielä helpommaksi, jos olisi ollut Leatherman mukana. Sillä saa kätevästi avattua putkensuojan ja muovipussin saaminen  tiiviisti helpottuu !

Iltapäivällä ajattelimme lähteä Antin kanssa käymään pienellä kävelylenkillä lähellä olevassa satamassa. Tämä oli alkuperäinen suunnitelma, mutta jotenkin se sitten muuttui 8 km lenkiksi ja kaiken kruunasi portaat, jotka olivat pitkät ja jyrkät.  Jaahas ja pienen Googletuksen jälkeen löytyi tietoa :

Cap-Blanc Stairs (398 steps) : The stairs remain a real challenge for joggers and other athletes who want to test their physical condition.

Just just . Eipä tuota siellä alhaalla missään lukenut ! No tulipa kunto testattua. Turha kai sanoa ettei siinä kyllä paljon kehumista ollut.

13-4-15
Day 10

Quebec, (lausutahan pohojalaasittain: Kepek). Niin, ranskaahan nämä täällä höpöttävät. Ja kun astelin Capitole du Quebec keikkapaikkaan sisälle, mietin kenen kanssa voisin lyödä vetoa sisältä löytyvästä äänentoistojärjestelmästä. Ja kas, olisin voittanut, L´Acoustics Kara kaiuttimethan siellä roikkui. Paikka muuten vaikutti odottavan ennemminkin Frank Sinatraa kuin kiteeläistä orkesteria lavalle.

15-25

Ajatukset kuitenkin muuttuivat, kun intro lähti pyörimään. Meteli aivan järjetön, lähenteli Etelä Ameriikan desibelilukuja.

14-04-15
Day 11

Phoenix Concert Theatre, Toronto

Edelliskerroilla ollaan oltu Sound Academy nimisessä klubissa, tällä kertaa Phoenix Concert Theatre, joka sijaitseekin kaupungin puolella.

Pesukarhu oli vieraanamme viimeksi ja nytkin samanlainen kaveri pyöri keikkapaikan ulkopuolella vaanien herkkupaloja. Paikallisethan pitävät kyseisiä otuksia ihan rottiin verrattavina tuholaisina, jotka pitäisi tappaa kaikki. Itseasiassa nämähän ovat vielä pahempia. Näillä kun on kädet ja jonkin verran jopa älyä !?

15-26

Soundcheckin jälkeen päätämme Antin kanssa lähteä käymään keskikaupungilla, siellä kun ei ole tullut ennemmin käytyä.

Sabaton ja Delain käyttävät talon Midas Verona mikseriä, joka on aivan tohjona.

Ulkoapäin ihan siistin näköinen, mutta todella outoja, joskin tyypillisiä Verona vikoja: kaikissa kanavissa kaikki auxit eivät toimineet, kaikki kanavat eivät toimineet ensinnäkään, jne.

Onneksi satuin tulemaan juuri paikalle Sabatonin vetäessä, kun mikserin vasen lähtökanava tippui noin 20 dB. Kyseinen tiski tuli omanS3L mikserini kautta, joten asiassa päästiin nopeasti eteenpäin kun käänsin vaan Veronan sisääntulot monoksi ja loppu keikka kuului nyt molemmilta puolilta.

Tämä sai kuitenkin Sabatonin ja miksaajansa Barryn tekemään päätöksen: Ostivat Behringer X32 mikserin, jolla pystyvät kevyesti hoitamaan tulevat keikat.

15-04-15 Niagara Falls day-off
Day 12

Putoukset ja 3.5 h keilaus

On tämä aivan käsittämättömän mahtavaa tehdä töitä hienojen ihmisten ja hyvän musiikin parissa ja tähän kun lisätään paikat, joissa on päässyt käymään ja näkemään, niin voi vain todeta, että tämä on unelma-ammatti !

Tällä kertaa tuli eteen vapaapäivä Niagaran putouksilla. Jo pelkkä näkymä hotellihuoneen ikkunasta on vakuuttava:

image1

Pari pientä juttua kuitenkin, niin kuin monessa muussa kuuluisassa paikassa, vie huomion: Tuo putous näyttää kuvissa todella paljon isommalta ja kuvat otetaan yleensä niin, ettei vieressä olevat hotellit ja lasvegasmainen kaupunki näy.

Onhan tämä nyt kuitenkin pikkuisen isompi, kuin Jylhän koski Kauhavalla !

image2

Tästähän ei ollut kuin muutama sata metriä seuraavaan kohteeseemme, jossa kuluikin mukavasti. Keilaradan kassa kysyi kauanko aiomme keilata ja Antti vastasi että ainakin 2 tuntia. Tyttönen katseli ympärillemme ja ikään kuin etsi jotakin. Kysyi sitten: ” Siis aiotteko keilata kaksistaan kaksi tuntia ?” Nyökkäsimme, johon tuli vastaus: ”I like your style !”

No, kolme ja puoli tuntia siinä vierähti. Sen kyllä huomasi seuraavana päivänä pakaralihaksissa.

image3

16-04 Buffalo
Day 13

Aksun sanoja lainatakseni:Monitorimiksaajan painajainen : EAW KF 730 line array, itku meinas tulla, sekä FOH:ssa sekä monitorilandiassa. Eipä tuo vielä soundcheckissä niin huono ollut, mutta sitten keikalla taas yleisön metelin takia jouduin vetämään noin 6 dB kovempaa, niin lavanpäässä alkoi Aksulla sellainen rumba korvamonitorien kanssa. Kyseinen kaiutin kun komottaa aika pahasti myös sivulle ja taaksepäin.

17-04-15 Cleveland
Day 15

Ei tätä paikkaa voi olla muistamatta. EAW:n KF850 PA setti , joka on näköjään samoin asennettu kuin viimeksi eli ihan päin persettä.

Ongelmia alkaa sataa…Sähköt ei pysy päällä, Kemper sekoilee, rumpuloom pätkii, Aksun kuuloke vara-adapeteri pätkii. PA aivan järkyttävässä vireessä…

Tätä päivää voisi kuvata hyvin Youtubesta löytyvällä videopätkällä:

 

 

Onneksi näitä ei tarvinnut ottaa käyttöön, vaan paikan sidefillit työnnettiin piuhojen irrotuksen jälkeen kauas piiloon !

image4

Sähköjen kanssa oli ongelmia pitkään. Automaattisulakkeet löivät pois päältä kun kytkimme kaikki monitorilandian ja backilinen päälle. Kysyin sulakkeen kokoa. Vastaus 30A. Kerroin kaverille, että meidän virrankulutus on lähempänä 5 A kuin 30 A:ta. Eri kytkennöistä huolimatta emme saaneet asioita toimimaan.

Pyysimme kaveria hoitamaan virransyötön jostain ihan muualta ja nopeasti, muuten tulee kiire. Aikaa on tuhlaantunut jo ihan tarpeeksi. Sähköt vedettiin ”jostain” ja nyt homma alkoi pelittämään. Tuo sähkökeskusviritelmäsysteemi muistutti aika pahasti Etelä-Amerikan vastaavia hökötyksiä :

image5

18-04-15 Chicago
Day 16

d&b V sarjan PA. Yes hyvä, nyt toimii.

Paitsi ei sitten toiminut: Järjestelmäsysteemi oli vasta asennettu eikä se nyt kyllä lähtenytkään !

Etufillit puuttuivat. Kaveri kyllä kovasti yritti selittää line array kattavan kevyesti myös lavan edustan. No paperilla ehkä joo, mutta siinä kun on 12 kpl:n B2 subbas rivi, niin aika möyhöähän se eturivin kuuntelijoille oli. Tämän keikan jälkeen päätin pysyä tiukkana ja vaatia jonkinlaiset etufillit joka paikkaan !

Eikä se PA:n viritys ollut muutenkaan ihan kohdallaan. Talon seppä kehui että oikein Smaartilla on katottu PA vire. Niin, ei se varmaan valehdellut. Onhan se saatettu katsoa, muttei sille oltu kyllä mitään parantavia korjauksia tehty. Pienenä yksityiskohtana vielä asia, joka kertoo ehkä paikallisten äänimiesten ammattitaidosta ja tietämyksestä: Masterissa oli käytössä Klark Teknik DN-360 analogi eq. Kyseistä järjestelmää ajettiin kuitenkin uusilla d&b: D-80 päätteillä !!

Sanoin kaverille, että eiköhän nyt ihan heti vedetä tuo pois käytöstä !

image6

19-04-15
Day 17

Des Moines ( tai oikeastaan Clive ) Tämä on varmaan vähän niinku Des Moinesin Kerava. Iso halli. Nexon (S-12 ?) yläkerrat ja Meyerin HP700 subit. Tällä kertaa ovat silti laittaneet jopa etufillit.

Mutta jälleen kerran tuo L&R sub. Tällä kertaa en anna periksi vaan teen pikaisesti pienen laskelman ja vien uuden subbas suunnitelman paikan äänimiehelle, Randylle. Ei kaveri paljoa hymyillyt kun kerroin että nyt vaan HP700:t pois pyörällisten levyjen päältä ja riviin.

Tässä bassokaiuttimien asennus ennen:

image7

 

Ja jälkeen:

image8

Jotenkin tuntui, ettei tuo paikan ääniseppä ollut ikinä nähnytkään moista kyhäelmää, mutta totesi että tämähän kuulostaa hyvältä.

Tämä kiertueen 9. keikka tuntuikin lähtevän käyntiin jo jonkinlaisella rutiinilla.

VIRHE !

Hyvänolon tunteeseen tuudittautuminen on erittäin vaarallista, kuten huomasin ensimmäisen kappaleen, A Shudder Before Beautifullin päästyä puoliväliin, PA hiljeni, mutta bändi jatkoi lavalla iloisena soittoaan. Ensi reaktio oli: Nyt katosi sähköt katosivat tai Avid S3L mikseri sekosi.

Pikatarkastus: sähköthän on päällä ja seuraavaksi tarkempi katsahdus mikseriin.

Kaikkien kanavien mutet ovat päällä !?

MIKSI !?

Aivot käyvät ylikierroksilla, kunnes huomaan näytön alalaidassa tekstin : SABATON . Miten ihmeessä tuo snapshot on mennyt päälle ? Mietin olinko jotenkin voinut painaa vahingossa snapshottien recallia hiirellä.

Tähän väliin pieni selvitys ”maallikoille”:

Snapshot on mikserissä muistipaikka, johon voidaan tallentaa mikserin eri toimintoja: kanavien mykistys, kaikujen pituudet, jne. Näille snapshoteille voidaan antaa nimet, jotka kuvaavat noita mikserin toimintoja. Muistipaikat voivat sisältää myös ajan, jolloin ne menevät päälle automaattisesti, kun taustanauhoja pyörittävän ProTools äänitysjärjestelmän lähettämä aikakoodi tulee muistipaikkaan annettuun ajankohtaan.

Toivottavasti tuosta nyt sai jotain selvää…

Niin, siis mikseri mykistyi kesken kappaleen….

Mieti, mieti ! Sitten tuli ahaa elämys: Olin NW soundcheckin jälkeen tehnyt Sabatonille tuollaisen snapshotin, jossa kaikki muut kanavat menevät kiinni jättäen auki ainoastaan heidän X32:n kanavat auki. No eihän siinä muuten olisi ollut mitään, mutta minä puupää en tajunnut että tehdessäni tuon muistipaikan, siihen tallentui myös se aika, jonka mikseri oli saanut ProToolsilta viimeksi eli tässä tapauksessa tuon NW:n aloituskappaleen puoli välin aikakoodi. Mitäpä se sitten sai aikaan ? Kun kappale pääsi samaan kohtaan kuin soundchekissä, sai mikseri aikakoodiin sidotun käskyn eli Sabatonin snapshotin, joka sulki kaikki kanavat !

Äkkiä kanavien mutet pois päältä ja laulu jatkoi raikaamistaan. Tuolla hetkellä tuntui, että kyseinen katko kesti ainakin 2 minuuttia, mutta jälkeenpäin äänityksestä tarkastettuna tuo hiljaisuus kesti 21 s.

MITALLI tulossa.

Tämän mitalin saa, kun töpeksii siten, että se vaikuttaa jotenkin keikan kulkuun. Mitalia täytyy pitää kaulassa seuraavaan keikkaan asti pois lukien välipäivät. Siinähän sitten joudut selittelemään asiasta kiinnostuneille mikä ihme tuo on…

image9

20-04-15
Day 18

Day-off, Grand Island, Nebraska,

Tämä se on taas yksi niistä Ameriikan ihmeellisistä kaupungeista. Täällä ei näytä asuvan ketään, mutta kaikenlaisia pankkeja ja ruokapaikkoja on pilvin pimein. Autolla nämä näköjään kulkevat. Jalkakäytävät on tehty lähinnä silmänlumeeksi eivätkä usein johda yhtään mihinkään kuten kuvassa olevat Antti ja Kai saavat huomata ! Mikä järki !?!

image1

Niin, keilaamaan siis taas lähdettiin. Nyt olikin erikoinen mestapaikka. Paikalla ei ollut ketään muita, ratoja about 30 ja koneistot jostain 80-luvulta. ”Ei enää teini-Ikäinen” kassaneiti otti meidät  suhteellisen nihkeästi vastaan. Kysyessämme, miten tuo ruokapuoli, tuli tyly vastaus, että ruokaa saa tilattua hallin toisessa päässä olevasta snackbaarista. No niin, sama matamihan hoiti sitten sitäkin puolta ja tilattuamme ranskalaisia ja jotain hot dogeja, aloitimme jo keilauksen. Kai oli mukanamme lähinnä spiritin luojana ja apuvalmentajana. Muutaman heiton jälkeen tuli kuulutus hallin kaiuttimista: ”Your food is ready !”  Purskahdimme nauruun, koska oli jotenkin epätodellisen kuuloista saada tuo informaatio kaiuttimien välityksellä, kun matkaa tuohon snackbaariin oli 10m eikä hallissa ollut ketään muita. Tulihan siinä ruuan yhteydessä muutama Coronakin…

image2

Kuten niin usein, meikäläisen on todella hankala löytää sopivaa palloa ratojen omista valikoimista. Hermohan siinä meni, kun oikean käden keskisormea alkoi pakottamaan. Mitäpä tehdä ? Tyhjässä hallissa oli kuitenkin auki oleva kauppa, josta myytiin palloja. Ja sitten ostoksille. Vanhempi herrasmies kysyi minkälaista palloa olin etsimässä ? Hmmmm… paino 12-13 eikä tarvitse olla mikään mestaruussarjakeilaajan ykköspallo. Hintaluokka mieluiten alle 200 taalaa.

Kauppias oli tyytyväinen ja sanoi, että on helppo myydä tavaraa, kun ostaja tietää mitä hakee ja teki jatkokysymyksen: ”Keilaatko paljon ja mikä on ennätys ?”

Eihän sitä nyt paljoa tule keilattua, lähinnä USA kiertueilla (kotimaassa Lapualla olisi lähin rata, mutten tiedä uskaltaako sinne mennä ?!) ja ennätys on jotain 223 ?!

”Not so bad !” oli vastaus ja sitten alkoi sormien mittaaminen. Aiemmin olin valinnut  ”The Hammer” merkkisen pallon ja sormien mittausten jälkeen herra ilmoitti pallon valmistumisen kestävän noin 15-20 min. Ja takaisin keilamaan !

Coronaa oli tullut muutama pullo lisää pöytään ja kisa jatkui tasaisissa merkeissä. Antin kanssa on suhteellisen mukava keilata, koska olemme suunnilleen yhtä hyviä, toisin kuin sulkapallossa, jossa Antti päihittää meikäläisen kevyesti vaikka vasemmalla kädellä.

Parinkymmenen minuutin jälkeen kävelin pikku putiikkiin katsomaan joko pallo olisi valmis ja olihan se. Vielä pientä tuunausta reikien kanssa, pari koeheittoa ja ”The Hammer” oli valmis kisaan.

image3

Sehän ei alkanutkaan huonosti : 4 seuraavaa heittoa olikin suoria kaatoja, mutta sitten kai paineet alkoivat kasvaa niin suuriksi ettei ”täydellinen” sarja saanut jatkoa.

6 h siinä vierähti vaivattomasti mukavassa seurassa. Ewo tuli ja haki koko konkkaronkan takaisin hotellille.

21-04-15
Day 19

Denver, Ogden Theatre

Täällä oli edellisellä kerralla eräs omituisimmista keikoista ikinä missään koskaan. Palataanpa noihin edellisen Denverin keikan tapahtumiin:

Anette oli ollut sairas jo aiemmin päivällä, mutta lääkityksen saatuaan oli valmis tekemään keikan jos sitä lyhennettäisiin jonkin verran ja hän saisi istua. Helppo homma, ei mitään ongelmaa. Ai eikö ?

Pari tuntia ennen keikkaa Anette katosi ja keikan lähestyessä kukaan ei oikeastaan tiennyt missä hän oli. Sitten tuli tieto, että rouva ei kuulemma pystyisikään tekemään keikkaa ! Mitäs tehdään ? Lämppäribändi Kamelot on lavalla… Kyseisessä orkassa on kaksi naissolistia. En tiedä kenen idea oli kysyä olisiko mitenkään mahdollista vetää Nightwish keikka, jos kyseiset mimmit voisivat laulaa edes muutaman kappaleen. Elize Ryydiltä kysyttäessä ja biisilistaa näytettäessä tuli vastaus : Voin laulaa pari kolme laulua jopa ilman sanoja, ehkä viisi yhteensä jos saa sanat. Toinen solisti, kanadalainen Alissa, kertoi pystyvänsä laulamaan muutaman laulun, jos saa sanat. Mukaan kaikki mahdolliset Marcon biisit ja pari instrumentaalia, niin tällä sapluunallahan saataisiin keikka aikaan.

Kamelotin shown jälkeen, Troy ja Tuomas menivät lavalle ja esittivät yleisölle asioiden tolan sillä hetkellä: Nightwishin keikka perutaan ja kaikki saavat rahansa takaisin tai… tästä voisi tulla erikoiskeikka jossa Kamelotin tytöt laulavat Nightwishin riveissä. Eipä siinä ollut kysymystä kumpi vaihtoehto sai kovemman kannatuksen ja keikka heitettiin erikoiskokoonpanolla.

Tämä oli siis pikainen vilkaisu edellisen vuoden 2012 kiertueen tapahtumiin Denverissä.

Ja sitten tähän päivään:

Linjacheck tuli ja meni. Seuraavaksi bändin soundcheck. Koko orkesteri tuli paikalle tai eipä tullutkaan. Laulusolistia ei näkynyt… Odoteltiin 5 min, 10 min, mutta hollannin tyttöä vaan näkynyt. Koitin keventää tunnelmaa ja kysyin orkesterilta pitäisikö varmuuden vuoksi kysyä Delainin solistia, Charlottea valmistautumaan illan keikkaan.

Niin pitkälle ei kuitenkaan tarvinnut mennä Floorin saapuessa paikalle valitellen myöhästymistään. Soundcheck tehty ja odottamaan keikkaa. Kaikki siis hyvin ?

No ei todellakaan ! Aloittaessamme linjacheckiä puolisen tuntia ennen shown alkamista, huomasin että mikserijärjestelmä ilmoitti yhden stageboxin olevan poissa verkosta. Hmmm… menin monitorimikserin luo ja kokeilin bootata systeemin uudestaan, mutta huonolla menestyksellä. Katsoin seuraavaksi oliko kaikki johdot kiinni ja sitten huomasin, ettei kyseisessä stageboxissa ollut virta päällä. Aksu räkin taakse tarkastamaan onko eurojohto paikallaan ?

On !
Vaihda piuha !
Vaihdettu, ei apua !
Mieti, mieti !?

Kyseinen laite on siis poissa pelistä jostain syystä, joka ei nyt juuri tällä hetkellä kiinnosta. Kiinnostavaa on se miten asia saada hoidettua ja nopeasti !

Pikaisen suunnitelman jälkeen päätimme tehdä patchin uusiksi ja saimmekin kaikki bändin kanavat ahdettua jäljellä oleviin kolmeen stageboxiin. Kytkemättä jäivät ainoastaan talkback mikrofonit ja äänitys ambienssit.

Keikka pääsikin alkamaan ainoastaan 10-15 min myöhässä ja luulen, ettei kukaan paikallaolijoista tiennyt kuinka lähellä keikan peruuntuminen oikeasti oli.

Muistutus itselle: Hommaa Suomesta yksi stagebox varalle mukaan !

Huomenna alkaisi uuden laitteen metsästys rikkimenneen tilalle.

22-04-15
Day 20

Salt Lake City, synttärit

Mikähän voisi olla tämän päivän erikoisaihe ?

Nyt keksin : Amerikkalainen energiankulutus ( lue: energian tuhlaus )

Tällä Ameriikan kiertueella kolonnamme kokonaisvahvuus on:

2 bussia ja yksi rekka Nightwishillä
1 bussi Sabatonilla ja yksi ns Bandwagon Delainilla.

Kaikissa näissä hyrrää generaattori tuottamaan sähköä niin ilmastoinnille kuin valoille ja jääkaappiin. Kaikki siis käyvät 24/7.

Kysyessäni  bussikuskiltamme, Rizzolta, mikä mahtaa olla tuollaisen generaattorin kulutus, sain vastaukseksi: ”Kun lasket noin gallonan tunnissa, niin pääset aika lähelle !”

Gallona (US) on 3.785 litraa.

Nyt pientä laskentaa:

3 bussia x 24h x 3.785 litraa = 272 litraa / vrk

Lasketaan että rekka ja Bandwagon kuluttavat puolet vähemmän kuin bussit eli 2x 24h x 1.89 = 90 litraa

Näin ollen koko saattue kuluttaa JOKA PÄIVÄ 362 litraa dieseliä pelkkään sähkön tuotantoon !

Ja kun reissumme kestää 5 viikkoa eli 35 päivää saadaan koko kiertueen dieselin kulutukseksi pois lukien siis ajamiseen käytettävä polttoaine:

35 x 362 = 12670 litraa.

Suomessa omakotitalojen polttoöljyn keskikulutus on alle 2300 litraa vuodessa, joten tuolla kuukaudessa käyttämällämme löpöllä lämmittäisi melkein 6 omakotitaloa vuoden ajan.

Euroopassa autojen sähkön tuotanto on hoidettu siten, että ajon aikana moottori tuottaa tarvitsemamme sähkön ja kun päästään keikkapaikalle, kytketään bussi valtakunnalliseen sähköverkkoon, jonka energiantuotanto on huomattavasti edullisempaa ja ympäristöystävällistä.

En jaksa enää ajatella moista !

Keikan jälkeen kustuin kaikki kiertueella olevat käymään crew bussissa jossa tarjosin synttärini kunniaksi pienen lasillisen omatekoista salmiakkikossua ( tällä kertaa votkaan tehtynä ). Olin varannut 4 pussillista Turkinpippureita tätä varten.

Itse nautin pari snapsia saamastani ”elämän vedestä”

image4

Huomenna vapaata jossain päin Ameriikan raittia !

Jatkuu….

adminNightwish Endless Forms Most Beautiful Tour 2015